Pengikut

Sabtu, 2 Julai 2011

Resipi Puding Roti Marble

Bahan-bahan ( satu loyang )

  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gram serbuk agar-agar
  • 1/2 cawan gula 
  • 2 sudu besar marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air 
  • 2 sudu besar serbuk koko 

Cara-cara

  1. Didihkan 3 cawan air,serbuk agar-agar dan gula.
  2. Kisar roti, telur,susu pekat, susu cair dan air (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam agar-agar yang sudah dididih.
  3. Masukkan marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagi kepada dua bahagian. Satu adunan biarkan warna asal dan satu adunan masukkan serbuk koko.Kacau hingga sebati hingga serbuk koko tidak berketul-ketul.
  5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. Sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. Ulang hingga habis. Kerja  melapis hendaklah dilakukan dengan cepat agar puding nih mudah membeku.
  6. Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya sejam. Enak dimakan ketika sejuk.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan