Resipi Puding Roti Marble
Bahan-bahan ( satu loyang )
- 4 keping roti
- 2 biji telur
- 1/2 cawan susu pekat
- 170ml susu cair
- 8gram serbuk agar-agar
- 1/2 cawan gula
- 2 sudu besar marjerin (cairkan)
- 31/2 cawan air
- 2 sudu besar serbuk koko
Cara-cara
- Didihkan 3 cawan air,serbuk agar-agar dan gula.
- Kisar roti, telur,susu pekat, susu cair dan air (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam agar-agar yang sudah dididih.
- Masukkan marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
- Bahagi kepada dua bahagian. Satu adunan biarkan warna asal dan satu adunan masukkan serbuk koko.Kacau hingga sebati hingga serbuk koko tidak berketul-ketul.
- Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. Sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. Ulang hingga habis. Kerja melapis hendaklah dilakukan dengan cepat agar puding nih mudah membeku.
- Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya sejam. Enak dimakan ketika sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan